Optimalisatie van barcodescanners en sturing bij het orderpicken

Voor een foutloze en accurate orderpicking bij geneesmiddelengroothandel Febelco moeten de scanners de barcodes in een fractie van een seconde kunnen scannen. Reditech kreeg de opdracht om het scansysteem en de sturing die erop volgt te optimaliseren. 

Aanpak

We vervingen de bestaande PC door een PLC (Programmable Logic Controller). Het netwerk werd op zijn beurt vervangen door het deterministische Ethernet/IP. De cyclustijd van het hele systeem is door de omschakeling teruggebracht tot 2 à 3 milliseconden.

Om die korte cyclustijd ten volle te benutten, had Febelco ook voldoende snelle barcodescanners nodig. Daarvoor organiseerden we een stresstest met meerdere scanners. De kandidaten werden   gedurende een hele nacht meer dan 500.000 keer getriggerd. Uiteindelijk kwam de CLV620-reeks van SICK als winnaar uit de bus. 

Resultaat

Het resultaat van de vernieuwing is dat het foutenpercentage in de picking aanzienlijk teruggebracht werd, tot praktisch nul. Tijdens het scannen doen zich al helemaal geen problemen meer voor. 

Context

De uitdaging bij Febelco was niet min. Het bedrijf belevert dagelijks 2.500 apotheken vanuit acht verkooppunten en distributiecentra, uit een assortiment van 43.000 verschillende producten. En dat drie tot vier keer per dag. Het aantal orders kan per dag en per magazijn oplopen tot meer dan 7.000. 

Aan de hand van een barcode bepaalt het systeem welke orderbakken via de rolband naar welke sector van het magazijn moeten getransporteerd worden om gevuld te worden. Daarbij is de scansnelheid heel belangrijk. Als het evalueren van de scan immers te lang duurt, kan de bak ondertussen het punt gepasseerd waarop hij eventueel uitgesluisd moet worden. 

Bruno Mortier, Supply Chain Director, Febelco

"Reditech is onze partner voor de aansturing van onze rollenbaan, en nu ook voor de introductie van scanning in onze magazijnen. Hun professionele en agile projectaanpak, flexibiliteit, open communicatie én enthousiasme zorgen voor een bijzonder fijne samenwerking. In de toekomst bouwen we graag samen verder: the sky is the limit!"